Ratko pulmia ja opi kieliä – virtuaalinen zombi-pakohuonepeli on jännittävä tapa tutustua kieliin

Jyväskylän yliopiston Kielikampus on luonut zombiteemaisen, virtuaalisesti pelattavan pakohuonepelin, joka on nyt vapaasti pelattavissa. Yllättävällä teemalla kieltenoppimista lähestyvää peliä voi hyödyntää esimerkiksi oppitunneilla tai itsenäisesti kotona. Peli antaa maistiaisia maailman kielistä niin lukiolaisille kuin aikuisille.

Peli vie biologian laitoksen syövereihin urhean vahtimestarin mukana. Pelaaja pääsee testaamaan ongelmanratkaisutaitojaan, hoksottimiaan ja monikielisiä viestintätaitojaan samalla, kun auttaa pelastamaan maailman.

Pakohuonepelin pulmissa keskitytään ongelmanratkaisuun, mutta tehtävien ratkaisu vaatii kielitaitoja, joten taidot pääsevät aidosti tosielämän testiin, kertoo yksi pelin pääsuunnittelijoista, tuntiopettaja Reetta Niinisalo Jyväkylän yliopistosta.

Peli on alun perin suunniteltu Tutkijoiden yöhön aikuisille kielitaitoihin tutustumiseen, mutta se sopii sellaisenaan esimerkiksi uuden lukion opetussuunnitelman (LOPS 2019) mukaiselle englannin ENA1-moduulille.

Minkään tietyn vieraan kielen osaamista ei pelissä tarvita. Pelin ohjeet ovat tarjolla suomeksi ja englanniksi, ja pelaaminen onnistuu parhaiten tietokoneella tai tabletilla. Peliä voi pelata yksin, mutta suosittelemme viisaiden päiden yhteen lyömistä joukkueissa.

 Jumiin ei pulmien kanssa tarvitse jäädä, sillä pelin alussa ja sen aikana on tarjolla ohjevideoita ja etenemistä helpottavia vinkkejä. Pelaamiseen on hyvä varata aikaa noin tunti, ohjeistaa yliopistonopettaja Heli Hämäläinen Jyväskylän yliopistosta.

Pelin suositusikäraja on 15 vuotta.

Peli on ensimmäisen kerran julkaistu Tutkijoiden yössä vuonna 2020. Nyt rutkasti positiivista palautetta kerännyt pakopeli halutaan tarjota vielä suuremmalle yleisölle.

kuvakaappaus pelistä eka video.jpg
Kuvakaappaus pelistä.

Pelin pelaaminen

Lue lyhyet ohjeet pelin pelaamisesta. Löydät ohjeista myös linkin itse peliin.

Kielikampus on Jyväskylän yliopiston Monikielisen akateemisen viestinnän keskuksen, kieli- ja viestintätieteiden laitoksen, Soveltavan kielentutkimuksen keskuksen, opettajankoulutuslaitoksen kielipedagogiikan, Normaalikoulun ja Koulutuksen tutkimuslaitoksen yhteishanke.