Ohjeistus pelaajalle
Jyväskylän yliopiston Kielikampus on luonut zombiteemaisen, virtuaalisesti pelattavan pakohuonepelin, joka on nyt vapaasti pelattavissa. Peli antaa maistiaisia maailman kielistä niin nuorille kuin aikuisillekin.
Pelin suositusikäraja on 15 vuotta. Peli on julkaistu ensimmäisen kerran Tutkijoiden yössä vuonna 2020. Nyt rutkasti positiivista palautetta kerännyt pakopeli halutaan tarjota vielä suuremmalle yleisölle.
Pelin kuvaus
Peli on Google Formsin ja siihen upotettujen Youtube-videoiden avulla rakennettu virtuaalinen pakopeli, jossa ratkotaan ongelmanratkaisutehtäviä ja pyritään selvittämään tarinaa eteenpäin.
Apua! Zombit ovat vallanneet maailman ja myös Jyväskylän, ja iso osa ihmiskunnasta on jo muuttunut eläviksi kuolleiksi. Jyväskylän yliopistosta on saatu hyviä uutisia, sillä monikielinen ja -tieteinen tutkijaryhmä on lopultakin kehittänyt zombivirukseen rokotteen. Urhea vahtimestari on valmiina tunkeutumaan zombeja kuhisevaan rakennukseen, mutta myös sinun apuasi kaivataan, jotta rokote saadaan turvallisesti armeijan käsiin ja jaettavaksi kaikille vielä elossa oleville!
Peli vie sinut biologian laitoksen syövereihin urhean vahtimestarin mukana, ja pääset testaamaan omia ongelmanratkaisutaitojasi, hoksottimiasi ja monikielisiä viestintätaitojasi samalla, kun autat pelastamaan maailman. Minkään tietyn vieraan kielen taitoja ei pelissä tarvita, mutta pelin tehtävät vievät sinua kielten ja koodien maailmaan.
Pelissä ratkotaan pakohuonepelien tyyppisesti ongelmia siten, että edellisestä tehtävästä saadaan aina avain eteenpäin pääsemiseksi. Teeman mukaisesti pulmat liittyvät hyvin usein kielitaitoihin. Juonellisesti pelaajat muodostavat tiimin, jonka tehtävänä on auttaa vahtimestaria rokotteen pelastamisessa aina, kun vastaan tulee ongelmia.
Pelissä käytetään omaa tietokonetta ja internetselainta, ja se on tarkoitettu pelattavaksi joukkueen kanssa. Itse peli pyörii Google Formsissa, mutta kaikki apuvälineet paperista ja kynästä Google kääntäjään ovat sallittuja ja suositeltujakin, jos esimerkiksi oma kielirepertuaari ei sellaisenaan riitä tehtävien ratkaisemiseen.
Pelin pelaaminen kestää noin 1 tunnin.
Linkki peliin
Peliä pelataan verkkoselaimella. Peli on toteutettu Google Formsia käyttäen.
Jos haluatte pelata peliä suomenkielisellä ohjeistuksella, avaa peli tästä linkistä:
Jos haluatte pelata peliä englanninkielisellä ohjeistuksella, avaa peli tästä linkistä:
Pelin tekijät
Pelin on tuottanut Jyväskylän yliopiston Kielikampus, johon kuuluvat Monikielisen akateemisen viestinnän keskus, kielten ja viestinnän laitos, Soveltavan kielentutkimuksen keskus, opettajankoulutuslaitoksen kielipedagogiikka ja Normaalikoulu.
Pelin ovat ideoineet Heli Hämäläinen, Reetta Niinisalo ja Katja Kontturi.
Käsikirjoituksen ja tehtävät ovat laatineet Reetta Niinisalo, Sanna Riuttanen, Katja Kontturi, Satu Eskelinen, Heli Hämäläinen ja Kristiina Skinnari.
Tekstien kääntämisessä ovat auttaneet Heli Hämäläinen, Jussi Jussila, Jarkko Kekki, Jiayi Li-Haapaniemi, Teija Natri, Merja Pänkäläinen, Nina Sivunen (viittomakielen video) ja Sylvia Ylinen-Rauscher.
Tuotannon käytännön töissä ovat toimineet Sanna Riuttanen, Mikko Jäkälä, Kristoffer de Silva, Martta Walker ja Peppi Taalas.
Puitteet kuvauksille tarjosi Bio- ja ympäristötieteiden laitos ja Jari Haimi.
Näyttelijöinä toimivat Pasi Ikonen, Perttu Puranen, Eleni Moens, Esko Virkki, Siiri Lehtonen, Sanna Riuttanen, Reetta Niinisalo, Kristiina Skinnari, Katja Kontturi, Anni Stylman, Erkka Laine ja Niina Kiljunen. Näyttelijät puvustivat itse itsensä.
Zombimeikkaukset teki Anniina Saari.
Videot kuvasivat Pasi Ikonen, Reetta Niinisalo ja Kristoffer de Silva.
Videot editoivat Reetta Niinisalo ja Kristoffer de Silva.
Videoiden musiikit on haettu osoitteesta https://mixkit.co/free-stock-music/. Kappaleet Fright Night, Walking Dead, I Won't surrender ja Vampires in the City on säveltänyt Michael Ramir C. ja kappaleen We will get it Eugenio Mininni. Ohjevideon musiikin on säveltänyt Grigoriy Nuzhny.
Tämän oppaan ovat kirjoittaneet Reetta Niinisalo ja Pasi Ikonen.