Kymmenes Kari Sajavaara -muistoluento 17.1.2020

Järjestyksessään kymmenes Kari Sajavaara -muistoluento pidettiin 17.1.2020 Jyväskylän Yliopiston Seminariumin vanhassa juhlasalissa. Pääpuhujana tilaisuudessa oli Taina Saarinen (Koulutuksen tutkimuslaitos), joka luennoi otsikolla Suomen kielikoulutuspolitiikka menneisyyden, nykyisyyden, ja vähän tulevaisuudenkin valossa.

Saarinen on korkeakoulutuksen kansainvälistymisen ja kielipolitiikan tutkija, jota tällä hetkellä kiinnostaa erityisesti uusnationalismi kielipoliittisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Saarinen sai Kari Sajavaara -säätiön palkinnon tieteellisesti ansiokkaasta ja yhteiskunnallisesti vaikuttavasta soveltavan kielentutkimuksen väitöskirjastaan vuonna 2008.

Saarisen luentoa kommentoi yleisen historian professori Pasi Ihalainen (Historian ja etnologian laitos). Ihalainen on erikoistunut varhaismodernin ja uusimman ajan yleiseen historiaan ja tutkii muun muassa poliittista ja yhteiskunnallista keskustelua. Saarinen ja Ihalainen ovat kirjoittaneet yhdessä useita artikkeleja kielipolitiikan historiasta, Suomen perustuslaillisesta kaksikielisyydestä ja kielipolitiikan historiallisista diskursseista.

Tilaisuudessa jaettiin myös kaksi Kari Sajavaaran nimeä kantavaa tunnustuspalkintoa.

 

Professori Kari Sajavaara (1938–2006) oli monipuolinen tutkija soveltavan kielentutkimuksen ja aktiivinen toimija kielikoulutuspolitiikan alalla. Tehtyään pitkän uran Jyväskylän yliopiston englannin kielen laitoksella hän siirtyi vuonna 1996 Soveltavan kielentutkimuksen keskuksen johtajaksi, mistä hän jäi eläkkeelle vuonna 2003. Sajavaara oli myös kansainvälisesti tunnustettu verkostoituja ja European Language Councilin perustajajäsen. Kari Sajavaara toimi Jyväskylän yliopiston vararehtorina vuosina 1982–1991 ja humanistisen tiedekunnan dekaanina vuosina 1996–2002.

Tilaisuuden järjestivät Kielikoulutuspolitiikan verkosto ja Soveltavan kielentutkimuksen keskus.

Tallenne muistoluennosta on nyt katsottavissa Jyväskylän yliopiston Moniviestimessä. Pyydä tallenteen polkuavain osoitteesta kieliverkosto(at)jyu.fi