Euroopan kielten päivä 2021 - Kahoot-ohjeet ja vastausten selitykset

Jyväskylän yliopiston Kielikampus on luonut vuoden 2021 Euroopan kielten päivän kunniaksi kaksi Kahoot-visaa, jotka käsittelevät Euroopan monia kieliä. Kahootit löytyvät linkkien takaa

Kahootit sopivat erinomaisesti oppitunneilla pelattavaksi. 

Ohjeet Kahootin käyttämiseksi oppitunnilla

1 Avaa linkki Kahootiin. Jos sinulla ei ole Kahoot-käyttäjätunnusta, luo sellainen. Voit luoda ilmaisen käyttäjätunnuksen myös käyttämällä Google- tai Microsoft-tunnusta. Huom! Valitse käyttäjätunnukseksi student, sillä teacher-tunnus vaatii maksullisen version.

2 Kun olet kirjautunut sisään, Kahoot aukeaa. Kopioi Kahoot itsellesi käyttämällä Duplicate-toimintoa (löytyy kolmen pisteen kohdalta vasemmasta reunasta). Kopioituasi Kahootin voit muokata sitä haluamallasi tavalla (esimerkiksi poistaa tai lisätä kysymyksiä).

kahoot ohje 01.png

3 Voit myös pelata Kahoottia suoraan Play as guest-nappia käyttämällä. Valitse Play-napin jälkeen Teach (For virtual classrooms) ja sitten Classic (Player vs Player 1:1 Devices). Saat PIN-koodin peliisi.

kahoot ohje 02.png

4 Jaa ruutusi luokalle, sillä kysymykset näkyvät ainoastaan sinun ruudullasi. Oppilaat pääsevät vastaamaan omilla mobiililaitteillaan menemällä osoitteeseen kahoot.it ja syöttämällä ruudulla näkyvän PIN-koodin.

Hauskoja pelihetkiä!

Vastausten selitykset (luokat 5-9)

1. Euroopan Unionin viralliset kielet: suomi, ruotsi, tanska, saksa, ranska, englanti, espanja, bulgaria, kroaatti, tšekki, hollanti, kreikka, unkari, iiri, italia, viro, latvia, liettua, malta, puola, portugali, romania, slovakki, sloveeni.

2. Saksa on virallinen kieli Saksassa, Itävallassa, Liechtensteinissa, Belgiassa, Luxemburgissa, Sveitsissä ja Italiassa. Lisäksi saksaa puhuvia vähemmistöjä asuu Tanskassa ja monissa Itä-Euroopan maissa.

3. Espanja on virallinen kieli seuraavissa maissa: Argentiina, Bolivia, Chile, Costa Rica, Dominikaaninen tasavalta, Ecuador, El Salvador, Espanja, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Kuuba, Meksiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Päiväntasaajan Guinea, Uruguay, Venezuela.

4. Kaikki lauseet tarkoittavat samaa, eli minä rakastan sinua, mutta eri kielillä:
Ti amo - italiaa
Te quiero - espanjaa
Ich liebe dich - saksaa

5. Suomen tutuimpia sukulaiskieliä ovat viro ja karjala. Lisäksi suomella on useita etäsukukieliä, muun muassa saamelaiskielet, venäjällä puhuttavat samojedikielet sekä Keski-Euroopassa puhuttava unkari.

7. Venäjää puhuu noin 275 miljoona ihmistä, erityisesti Venäjällä ja sitä ympäröivillä alueilla.

10. Kielten opiskelusta on todella paljon hyötyä! Hyvää Euroopan kielten päivää kaikille!

Vastausten selitykset (lukio)

1. Euroopan Unionin viralliset kielet: suomi, ruotsi, tanska, saksa, ranska, englanti, espanja, bulgaria, kroaatti, tšekki, hollanti, kreikka, unkari, iiri, italia, viro, latvia, liettua, malta, puola, portugali, romania, slovakki, sloveeni.

3. Saksa on virallinen kieli Saksassa, Itävallassa, Liechtensteinissa, Belgiassa, Luxemburgissa, Sveitsissä ja Italiassa. Lisäksi saksaa puhuvia vähemmistöjä asuu Tanskassa ja monissa Itä-Euroopan maissa.

4. Germaanisia kieliä ovat mm. tanska, norja, ruotsi, islanti, saksa, hollanti, englanti ja jiddish.

5. Norjan kieli on hyvin lähellä ruotsin kieltä. Norja ei ole EU:n jäsen, siksi kieli ei ole EU:n virallinen kieli. Englanti taasen on virallinen kieli sekä Irlannissa että Maltalla, joten siksi englanti on EU:n virallinen kieli vaikka Iso-Britannia erosikin EU:sta.

6. Espanja on virallinen kieli seuraavissa maissa: Argentiina, Bolivia, Chile, Costa Rica, Dominikaaninen tasavalta, Ecuador, El Salvador, Espanja, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Kuuba, Meksiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Päiväntasaajan Guinea, Uruguay, Venezuela.

7. Kaikki ovat ranskaa, mutta tarkoittavat
Mon amour ! = rakkaani!
Ne me quite pas ! Älä jätä minua!
L’amour triomphe de tout. = rakkaus voittaa kaiken

8. Baskikieli on yksi Euroopan vanhimmista kielistä. Sen alkuperää ei tunneta tarkasti. Se ei ole sukua millekään muulle maailman kielelle. Baskikieltä puhuu noin 75 000 henkilöä Baskimaassa Pohjois-Espanjassa sekä Etelä-Ranskassa.

10. Venäjää puhuu noin 275 miljoona ihmistä, erityisesti Venäjällä ja sitä ympäröivillä alueilla.

11. Islanti on skandinaavinen kieli, joka on läheistä sukua ruotsille, tanskalle ja norjalle. Sitä kuitenkin kirjoitetaan erilaisilla aakkosilla, joita on 32 kappaletta!

12. Portugalia puhuu yli 200 miljoonaa puhujaa, Portugalin lisäksi mm. Brasiliassa, Angolassa ja Mosambikissa.

13. Iiri on virallinen kieli Irlannissa, jossa sillä on noin 70 000 puhujaa.

14. Viggo Mortensen puhuu äidinkieliensä englannin ja tanskan lisäksi espanjaa ja ranskaa sujuvasti. Lisäksi hän osaa keskustella italiaksi, norjaksi ja ruotsiksi.

15. Kielten opiskelusta on todella paljon hyötyä! Hyvää Euroopan kielten päivää kaikille!