Kielikampus oli mukana syksyllä Euroopan kielten päivässä ja Tutkijoiden Yössä

Kirjoittaneet: Emilia Rajala ja Pirjo Pollari

Euroopan kielten bannerii.png

Parin viime vuoden tapaan Kielikampus päätti juhlistaa Euroopan kielten päivää 26.9. tarjoamalla kouluille pelattavaksi muutaman valmiin Euroopan kielten päivän kahoot -visan. Visoja mainostettin mm. Keski-Suomen kieltenopettajien facebook-ryhmässä sekä Kieliverkoston ja Kielikampuksen sähköpostilistoilla ja ne saavuttivatkin varsin suuren suosion: vuonna 2021 luodut kaksi Kahoot-visaa ovat saavuttaneet yhteensä 10 000 pelaajaa, ja myös aiemmat, vuoden 2020 versiot melkein yhtä paljon.

kieltenpaiva.jpg

Tänä vuonna tarjosimme kielten päivän virikkeeksi myös lautapelin. Lautapelissä on Euroopan kieliin liittyviä kysymyksiä mutta myös monia toiminnallisia tehtäviä. Yhdessä peliruudussa pelaajaa kehotettiin piirtämään taululle en lille rød bil, toisessa tehtäväruudussa piti piirtää zwei kleine Katzen. Tehtävinä oli myös kirjoittaa taululle Tervetuloa! niin monella kielellä kuin osaa sekä sanoa opettajalle Minä rakastan sinua ranskaksi tai Hyvää huomenta suomalaisella viittomakielellä. Yhtenä tehtävätyyppinä oli myös pohtia muiden pelaajien kanssa erilaisia kieltenopiskelun keinoja ja strategioita. Pelien suosiosta tai käyttökerroista emme valitettavasti voineet kerätä minkäänlaista dataa, mutta omat käyttäjäkokemuksemme ovat olleet erittäin positiivisia, sillä niin yläkoululaiset kuin lukiolaiset tuntuivat nauttivan pelistä kovasti. Kahoot-visat ja lautapelipohjan löydät Kielikampuksen sivuilta.

twitter_banneri_2022.png

Tutkijoiden Yötä vietettiin 30.9. ja Kielikampus järjesti päivällä klo 10–14 ala- ja yläkoululaisille monikielisen rastiradan Ruusupuistossa. Rasteilla oli tehtävänä mm. Yhdistää erikieliset Muumi-hahmojen nimet oikeaan hahmoon, sijoittaa monikieliset tervehdykset oikean maan kohdalle kartalla sekä jaotella murresanoja itä- ja länsimurteisiin. Lisäksi oppilaat saivat kokeilla Modigt Svenska -mobiilipeliä ja testata oman englannin sanastotasonsa. Rasteja oli Kielikampuslaisten lisäksi suunnittelemassa kaksi kieltenopettajaopiskelijaa, kiitos Erika ja Karoliina! Rastiradan suoritti neljä koululuokkaa, mistä olemme todella iloisia. Oppilaat saivat palkkioksi Heijastimet tai Moijastimet ja suositut Kielikampuksen pinssit.

Illalla Kielikampusta edustivat Minna Suni, Katharina Ruuska, Päivi Iikkanen ja Mari Honko Tutkijoiden Open Stagella, jossa he popularisoivat omaa tutkimustaan. Minna Suni ja Katharina Ruuska kertoivat Building Blocks-hankkeestaan, Päivi Iikkanen kertoi mentorointikoulutuksen tutkimuksestaan ja Mari Honko avasi arvioinnin tutkimusta YKI-kielitestien parissa.