Toiminnallisen kielileirin maanantai (ruotsi 1)

Ruotsi 1 –ryhmä

Maanantai 9.6.2014

Kielileiri alkoi yhteisellä aloitustilaisuudella, jossa leirin projektisihteeri Anne-Maija kertoi leirin käytännönasioista. Lauloimme yhdessä Matkustan ympäri maailmaa –laulun, jossa oli mukana leirin kielet (ruotsi, englanti, saksa ja venäjä). Yhteisen aloitustilaisuuden jälkeen jaoimme leiriläiset ryhmiin ja siirryimme kielittäin kotiluokkiin.

Ruotsi 1 –ryhmä aloitti leirin tutustumisleikeillä. Loimme lankakerän avulla ystävyyden verkon. Jokainen sai vuorollaan esittäytyä ja kertoa oman nimensä ruotsiksi. Toisella kierroksella sai kertoa vapaavalintaisesti itsestään, esimerkiksi perheestä tai siitä, oliko käynyt Ruotsissa. Kyselimme myös leiriläisiltä, mitä he jo tietävät ruotsin kielestä, ja osaavatko he mahdollisesti jo sanoa jotain ruotsiksi. Lisäksi jutustelimme eilisestä prinsessa Leonoren kastejuhlasta ja perjantaisesta Ruotsin kansallispäivästä.

Keksimme ryhmällemme nimen, josta tunnistamme ryhmämme. Nimi myös varmasti luo yhteisöllisyyttä. Leiriläiset saivat itse ehdottaa nimiä, ja he äänestivät monesta eri vaihtoehdosta. Ryhmämme nimeksi tuli loppujen lopuksi, tiukan äänestyksen jälkeen, Smilisar (=hymynaamat).

Leiriläiset olivat saaneet leirille postia. Postikortit olivat kuitenkin menneet palasiksi, ja lapsien tuli koota ne uudelleen. Jokaisessa kortissa oli kysymys liittyen Ruotsin kulttuuriin tai ruotsin kieleen. Kaikkiin kysymyksiin saadaan varmasti vastaukset leirin kuluessa. Tutustumisen jälkeen teimme pinssikoneella nimilaput, ja lapset saivat myös tehdä maaleilla omat kädenjälkensä sekä kirjoittaa nimensä leirilakanaan, jota työstetään leiriviikon aikana.

Lounaan jälkeen menimme ulos ja tutustuimme leikkien numeroihin sekä väreihin ruotsiksi. Leikimme mm. numerokyykkyä sekä erilaisia numero- ja värileikkejä leikkivarjon avulla. Näistä lapset tykkäsivät kovasti. Välipalan jälkeen leikimme solmua sekä kertasimme vielä värejä sekä numeroita.

Ensimmäinen päivä oli mielestämme mukava ja vauhdikas aloitus leiriviikolle. Myös lapset näyttivät nauttivan ensimmäisestä leiripäivästä. Toivomme, että lapsille tulee leirin aikana positiivinen kuva kielistä.

Ruotsi-1-värikynät