Englannin työpaja Tieteen päivillä 19.3.2013

Osallistuimme vuonna 2013 Jyväskylän yliopiston järjestämille Tieteen Päiville kielityöpajojen muodossa. Kielityöpajoille osallistui koululaisia Jyväskylän 1. ja 2. luokilta. Koska opiskelemme pääaineenamme englantia, päätimme pitää suihkutuksen englanniksi. Innostuimme osallistumisesta Tieteen Päiville, koska olimme samaan aikaan kurssilla jossa täytyi tehdä oppimismateriaaleja ja meillä oli jo valmista materiaalia, jota halusimme testata käytännössä. Materiaalimme ei vaatinut aiempaa kokemusta englannin kielestä. Tavoitteenamme oli tutustuttaa osallistuvia koululaisia englannin maailmaan liikkeiden ja äänien keinoin.

Kielipajallamme koululaiset pääsivät aivan ensimmäiseksi tervehtimään toinen toistaan englanniksi, jonka jälkeen siirryttiin erilaisten eläimien liikkeiden ja äänien maailmaan. Esittelimme heille julisteen, jonka ensimmäisessä osassa eläimen kuva ja sen yhteydessä oleva ääni täytyi osata yhdistää oikeaan eläimen nimeen. Samalla teimme myös yhdessä nämä äänet, toisinsanoin karjuimme kuin leijonat ja vaakuimme kuin ankat. Julisteen toisessa osassa koululaiset yhdistivät eläimen sen liikkumistapaan ja pompimme kuin puput ja tömistelimme kuin elefantit. Hieman teoreettisemman osuuden jälkeen halusimme rentouttaa tunnelmaa leikeillä, joiksi valitsimme Duck, Duck, Duck, Goose –leikin (DDDG) (suomeksi Ankka, Ankka, Ankka, Hanhi) sekä hedelmäsalaattileikistä muokatun ZOO leikin. Näissä leikeissä lapset käyttivät juuri oppimiaan eläinten nimiä, joten duck-duck-duck-goose -rimpsusta tulikin esimerkiksi lion, lion, lion, cat. Lopuksi annoimme lapsille muistoksi Kielikampuksen Hello-pinssit.

Kielipaja työskentely Tieteen Päivillä sujui mielestämme hyvin ja meillä oli hauskaa sitä toteuttaessa. Pääsimme tavoitteisiimme ja koululaisetkin tuntuivat nauttivan päivästä. Ryhmiä oli odotettua vähemmän, mutta tämä ei menoa haitannut. Haluaisimme rohkaista kaikkia lähtemään mukaan Tieteen Päivien järjestämiseen, koska siitä saa sekä upeita kokemuksia että perspektiiviä oman aineen sisällä.

Avainsanoina alakoululaiset, englannin työpaja, Tieteen päivät