Saksan kielileiri toi väriä kesälomaan Jyväskylässä

Kesäkuun toisen maanantaiaamun paisteessa ponkaistiin käyntiin kauan odotettu saksan kielileiri Jyväskylän yliopistossa. Leirille lähti mukaan 20 innokkainta lasta, joista monelle saksan kieli oli aivan uusi tuttavuus. Leiriä vetämässä oli neljä innokasta opettaja-opiskelijaa Jyväskylän yliopistosta, joidenka mukaan tärkeintä viikon aikana oli luoda lapsille positiivinen kuva saksan kielen opiskelusta. Halusimme tutustuttaa lapset saksan kieleen, ja erityisesti sen kulttuuriin.

Viikko startattiin odottavin mielin, sillä ohjelmaa oli suunniteltu huolella jo pidemmän aikaa. Ohjaajat olivat suunnitelleet joka päivälle runsaasti tekemistä, joista puolet järjestettiin ulkona hyvän sään ansiosta. Maanantaina aloitimme tutustumalla toisiimme saksaksi, ja ulkona tutustuttiin lisää ystäväbingon avulla: tykkäätkö sinä hevosista? Nälän yllättäessä suuntasimme kohti opiskelija-ravintola Ilokiveä, missä meillä oli varattuna omat pöydät, joita myöhemmin lapset hienosti koristelivat omilla askarteluillaan. Ensimmäisen päivän ohjelmaan kuului myös välipalan jälkeen graffiti-lakanoiden valmistaminen: turkoosi ja pinkki joukkue haastoivat toisensa koristelemaan ne värikkäillä sormivärjätyillä saksan sanoilla. Se joukkue jonka lakana oli monipuolisempi, voitti tietenkin palkinnon!

Tiistaiaamu aloitettiin lasten valitsemalla laululla ”Hallo guten morgen Deutschland”, jonka jälkeen päästiin päivän varsinaisen teeman pariin: Lapset saivat kasvomaalauksen ja pelaajarannekkeet, jonka jälkeen Shakiran ”Waka Waka” tahditti meidät jalkapallo-otteluun, jossa Saksa kohtasi Itävallan. Vierailipa luonamme myös muuan toimittaja, joka pääsi nauttimaan pelimme kulusta. Iltapäivästä leikimme yhdessä lisää ulkona ja metsästimme erivärisiä aarteita yliopiston pihalta –aarteet olivat ovelasti kirjoitettu saksankielellä, mutta lapset olivat oppineet värit niin hienosti, ettei ymmärtäminen ollut mikään ongelma.

Kun viikko oli humpsahtanut puoleen väliin, oli aika suunnata pienelle matkalle. Niinpä saatuamme vatsamme täytettyä suuntasimme yhdessä kohti Jyväskylän kaupungin kirjastoa, missä puolet porukasta aloitti leipomalla itävaltalasia herkkuja ja puolet pääsi nauttimaan ihka oikean saksalaisen kertomaa Lumikki-satua. Leivonta oli menestys, kun lapset pääsivät keskiviikkoiltapäivänä nauttimaan tuotoksistaan ohjaajien järjestämällä picknikillä. Torstaina vaihdettiin osia, ja iltapäivä kului saksankielistä Lumikki-elokuvaa katsellessa ja yhdessä pelejä pelatessa,

Perjantaiaamun valjetessa laulettiin vielä kerran yhdessä aamulaulu, jonka jälkeen jo suunnattiin ulos ottamaan mittaa toisistamme hauskassa leirikisassa. Joukkueet turkoosi ja pinkki suorittivat mitä erilaisimpia tehtäviä, joissa he pääsivät liikkumaan ja testaamaan omia taitojaan. Lisäksi suoritettiin loppuun hyppynaru-diplomit, joista jaettiin myöhemmin jokaiselle todistus. Viimeisen ruokailun jälkeen askarreltiin vielä hetki mukavia muistoja kotiin vietäviksi, kunnes oli aika loppu-juhlan. Lapset olivat saaneet tuoda mukanaan herkkuja ja omat vanhempansa, kun heidän palkittiin hienosta työskentelystä leiriviikon päätteeksi.

Saksan kielileirillä päästiin siis joka päivä puuhastelemaan kaikenlaista mukavaa. Viikon päätteeksi olo oli väsynyt, mutta onnellinen: tämä viikko ei ollut ainoastaan mieluinen lapsille, vaan myös meille, tuleville opettajille! Lasten kanssa oli kivaa työskennellä ja opetella saksaa –ei ole huolta siitä, etteikö tämä viikko vaikuttaisi positiivisesti leiriläisten käsityksiin saksan kielestä. Sehän on maailman paras kieli!

Avainsanoina kielen oppiminen, median kieli, saksan kieli