Kuinka monta kieltä maailmassa onkaan? Missä tervehditään sanomalla Bongu? Miltä maistuu itävaltalainen Sacherkakku? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin sai vastauksen syyskuun viimeisellä viikolla, kun Jyväskylän yliopiston kampuksella järjestettiin Euroopan Kielten Päivän merkeissä koko viikon kestävä Kielten Viikko 24.-28.9.2012. Kielten laitoksen opiskelijoiden ja Kielikampuksen järjestämä tapahtumaviikko tarjosi mahdollisuuden tutustua Euroopan kielten ja kulttuurien moninaisuuteen. Tänä vuonna jalkauduimme myös kaupungin keskustaan ja kutsuimme abit tutustumaan kielten opiskeluun yliopistossa. Aloitimme tapahtuman suunnittelun jo keväällä, jolloin mietimme, mitä kaikkea voisimme viikon aikana tehdä. Vain taivas oli rajana suunnitteluvaiheessa ja ideatulvasta karsimme vähitellen mukaan kaikkein parhaimmat ja toteuttamiskelpoisimmat ajatukset. Halusimme ennen kaikkea tarjota ohjelmaa kaikille ja kaikenikäisille, emme vain yliopistossa opiskeleville. Tämän vuoksi päätimmekin laajentaa tapahtumaa myös kampuksen ulkopuolelle.
Tapahtuman pääpisteenä toimi yliopiston kirjasto, jonka aulaan pystytimme koko viikon kestävän kieli- ja kulttuurinurkkauksen. Siellä sai vapaasti tutustua erilaisiin eurooppalaisia kieliä, musiikkia, elokuvia ja kirjallisuutta käsitteleviin postereihin tai testata kielitietonsa ja -taitonsa erilaisten pelien ja testien avulla. Yksi suosituimmista pisteistä oli ehdottomasti päivittäin vaihtuva kielitietovisa, johon saatiin runsaasti vastauksia. Paikalla oli päivittäin myös opiskelijoita vastaamassa kysymyksiin ja kertomassa kielten opiskelusta ja Kielten Viikon tapahtumista.
Keskiviikkona pystytimme Forumin katukerrokseen näyttävän Kielten Viikko -pisteen, jossa pyöritettiin ohjelmaa koko päivän ajan niin opiskelijoiden kuin Kielikampuksen henkilökunnan voimin. Halusimme herätellä ihmisten kielitietoutta -ja kiinnostusta myös kampuksen ulkopuolella ja antaa muillekin kuin opiskelijoille mahdollisuuden pohtia kieliä sekä tulla vapaasti juttelemaan kieliin liittyvistä asioista. Paikalla olleet opiskelijat houkuttelivat ohikulkijoita juttelemaan päivystävien kieliasiantuntijoiden kanssa ja päivä onnistuikin hienosti ihmisten ollessa aidosti kiinnostuneita aiheesta. Halusimme tällöinkin tarjota mahdollisimman monipuolista ohjelmaa, joten pisteestämme löytyi myös satu – ja piirustusnurkka pienimmille, kielitestejä kaikenikäisille, sekä tietovisa, jossa pääpalkintona oli mm. kesäyliopiston tarjoamia kielikursseja. Päivän vetonaulana toimi myös erään opiskelijamme suunnittelema ja toteuttama valokuvauspiste, jossa ihmiset saivat käydä kuvauttamassa itsensä valitsemassaan eurooppalaisessa lomakohteessa ja saivat mukaansa postikortin, jossa oli kuvan lisäksi pieni kohdemaan matkasanasto.
Torstaina kampukselle saapui neljä abiturienttiryhmää tutustumaan kielten opiskeluun yliopistossa. Abikierrokset aloitettiin yliopiston kirjastolta, jossa abiryhmät tutustuivat posterinäyttelyyn ja uskaltautuipa muutama abi testaamaan tietojaan päivän kielivisassakin. Kirjastolta lähdettiin kampuskierroksille, joiden aikana tutuksi tulivat erityisesti kielten laitoksen P- ja F-rakennukset sekä kielikeskuksen Oppio. Kierrosten aikana abeille esiteltiin kielten opiskelua yliopistossa ja he saivat esittää mieltään askarruttavia kysymyksiä niin kielten laitoksen, kielten ainejärjestöjen kuin kielikeskuksenkin edustajille. Jokainen kierros päättyi pienimuotoiseen ”luentoon”, joten abit pääsivät myös konkreettisesti testaamaan, millaista olisi opiskella kieliä yliopistossa. Muutaman abin kanssa jo sovittiinkin, että ensi syksynä nähdään kampuksella opiskelun merkeissä! Kokonaisuudessaan päivä oli onnistunut, ja abiryhmien ja heidän opettajiensa harras toivomus oli, että vastaavia kierroksia järjestettäisiin tulevaisuudessakin.
Torstaina päivän päätteeksi Kielten Viikko ja Jyväskylän ESN (Erasmus Student Network) järjestivät yhdessä perinteikkäät Stammtisch-bileet Kortepohjan Rentukassa. Erityisesti vaihto-opiskelijoiden suosimassa tapahtumassa saatiin tällä kertaa juhlistaa siis myös Euroopan kielten päivää muun muassa opettelemalla iskurepliikkejä eri kielillä ja pohtimalla eri kielten pisimpiä sanoja. DJ piti tanssilattian ruuhkaisena ja ilmapiirin rentona, joten tuloksena oli oikein mainio ilta.
Kielten viikko huipentui perjantaina pop-up kahvila Nisun avajaisiin yliopiston C-rakennuksen edessä. Tarjolla oli sen seitsemää eri sorttia niin makeaa kuin suolaista leivonnaista, jotka kaikki oli valittu edustamaan omaa kieltänsä. Kahvilan avautuessa puolen päivän aikaan auringon säteet pilkahtelivat jo varovasti pilviverhon takaa ja enteilivät hyvää myyntipäivää. Tiskillä kävi kaikkien kolmen tunnin aikana mukava kuhina ja asiakkaat dyykkasivat myös mukaansa kaunokirjallisuuslöytöjä eri kielillä. Asiakkailta saatu palaute oli positiivista ja oli mukava päättää viikon aherrus suut makeana. Kysymys siis kuuluukin, palaako Nisu ensi vuonna? Sen saavat uusi vuosi ja uudet kurssilaiset päättää. Me kiitämme kaikkia tältä erää mukavasta viikosta, avusta ja yhteistyöstä.