Kielikampus tapahtumarikkaan vuoden edessä

Kesä on vilahtanut vauhdilla ohi ja olemme uuden lukuvuoden kynnyksellä. Varmaan jokainen on alkanut omalta osaltaan miettiä, mitä tuleva työvuosi tuo tulleessaan, niin minäkin. Ilokseni olen todennut, että kielikampustoimijoiden pitkäjänteinen ja monella rintamalla tapahtuva yhteistyö kantaa hedelmää tänäkin vuonna monipuolisten tapahtumien muodossa – luvassa on jopa poikkeuksellisen tapahtumarikas vuosi, josta tässä pienet maistiaiset.

Elokuussa Kielikampus osallistuu keskisuomalaisen kasvatus- ja opetusalan KEOS-tapahtumaan (24—25.8) sekä isännöi kansainvälistä LESLLA-symposiumia (30.9. — 1.9.). Ensimmäisessä tarkoituksenamme on lisätä vuorovaikutusta alueen opettajien kanssa tarjoamalla heille uusia yhteistyömuotoja. Kielikampus esiintyy hanketorilla omalla standilla sekä (toivottavasti) huomiota herättävällä ideaseinällä Paviljongin ylälämpiöstä, bongatkaa meidät! Elo-syyskuun vaihteen LESLLA-symposiumi taas kutsuu koolle noin sata luku- ja kirjoitustaidottomien sekä vähän tai ei lainkaan koulutusta saaneiden nuorten ja aikuisten kielenoppimisesta ja -opetuksesta kiinnostunutta tutkijaa ja opettajaa eri puolilta maailmaa. Kielikampuksen henkilökunta voi käydä kuuntelemassa symposiumin luentoja ja esitelmiä veloituksetta, ohjelmaan voi tutustua osoitteessa: https://www.jyu.fi/hum/laitokset/kielet/en/events/leslla/schedule.      

Syyskuussa järjestämme jo perinteiseksi muodostuneen Euroopan kielellistä monimuotoisuutta juhlistavan kieliviikon. Kieliviikkoa juhlitaan koko viikko yliopiston pääkirjastossa, ja keskiviikkona 26.9. olemme kauppakeskus Foorumissa. Viikon aikana lukiolaiset pääsevät tutustumaan kielten opiskeluun Jyväskylän yliopistossa. Lukiolaisia tavataan myös marraskuun Studia-messuilla  (4—5. 12.) Helsingin Messukeskuksessa.

Niin ikään perinteiseksi muodostuneet lukuvuoden päätapahtumat ovat tammikuussa järjestettävä Kari Sajavaara -muistoluento sekä maalis-huhtikuulle ajoittuva kielikampusseminaari, jossa puretaan kaavoittuneita tapoja ajatella kielestä ja haastetaan eri alojen opettajia pohtimaan omaa rooliaan kielten opettamisessa.

Kevätlukukauden loppupuolella on myös luvassa monenmoista: huhtikuussa järjestetään kielentutkimuksen kevätkoulu, toukokuussa Vieraiden kielten pedagogiikka (ViKiPeda)-konferenssi ja kesäkuulle ajoittuu soveltavan kielentutkimuksen kesäkoulun lisäksi myös Language and Super-diversity: Explorations and interrogations -konferenssi. Kaikkiin tapahtumiin odotetaan kielenoppimisesta ja -opettamista sekä kielenkäytöstä kiinnostuneita myös yliopiston ulkopuolelta runsain joukoin mukaan! Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä, Kielikampus pyrkii järjestämään myös ensi kesäkuussa alakoululaisille suunnatun toiminnallisen kesäleirin, joka saavutti suuren suosion kesällä 2012. Tavoitteenamme on vaikuttaa oppilaiden myöhempiin kielivalintoihin, ensi vuonna vuorossa saattaakin olla ranskan, venäjän tai ruotsin kielen leiri.

Viime vuoden kielikampusseminaarin satoa on, että lukuvuoden alusta lähetetään kiinnostuneille Kielikampuksen uutiskirje, joka tulee sisältämään tietoa ajankohtaisista tapahtumista sekä tutkimuksesta. Uutiskirje lähetetään tilaajille kaksi-kolme kertaa vuodessa. Jos haluat ajantasaiset tiedot – lyhyessä ja tiivistetyssä muodossa – postilaatikkoosi säännöllisin väliajoin, ilmoittaudu tilaajaksi. Tilaamisohjeet löytyvät lähiaikoina nettisivuiltamme.

Elo-syyskuun aikana tarkoituksenamme on lisäksi uudistaa Kielikampuksen nettisivuja. Sivut pistetään sekä teknisesti että visuaalisesti uuteen uskoon ja kevään mittaan olemme suunnitelleet sivuille runsaasti uutta sisältöä. Niin ikään viime vuoden kielikampusseminaarin jatkotoimenpiteenä perustimme sivuille Kieliskooppi-portaalin, josta löytyy kiinnostuneille Kielikampukselta valmistunutta tutkimustietoa helposti lähestyttävässä muodossa. Tarkoituksenamme on lisätä opettajien ja tutkijoiden välistä vuoropuhelua portaalista löytyvän tutkielma-, artikkeli-, oppimateriaali- ja niksipankin avulla. Sivujen uudistuksen myötä Keski-Suomen kieltenopettajille tarjoutuu mahdollisuus kutsua vaihto-opiskelijoita kouluihin ja sivuilla voi tutustua kielikampuslaisten laatimiin verkkomateriaaleihin sekä moninaisiin yhteistyömahdollisuuksiin. Kannattaa pistäytyä!

Kieliin liittyvää keskustelua voi käydä tänäkin vuonna Kielipään blogeissa, kirjoitukset voi lähettää osoitteeseen kielikampus@jyu.fi.

Vauhdikasta alkavaa lukuvuotta kullekin toivottaa,

Emese Mátyás

Kielikampuksen tutkimuskoordinaattori