Euroopan kielten päivää juhlittiin 26.9. 2014. Osallistuimme Kielikampuksen järjestämälle Kielten päivä -kurssille, jossa kuusihenkisen tiimimme tehtävänä oli järjestää toimintaa Euroopan kielten päivän kunniaksi. Ideointi tuotti niin runsaasti tuloksia, että päätimme järjestää Kielten päivän lisäksi ohjelmaa koko viikolle. Euroopan kielten viikon -nimellä kulkeneen tapahtumaketjumme tarkoitus oli levittää tietoa kansainvälistymisestä ja kotikansainvälistymisestä, kertoa kieltenopiskelumahdollisuuksista ja ennen kaikkea rohkaista ihmisiä käyttämään osaamiaan vieraita kieliä. Tapahtumien järjestelyssä pyrittiin ottamaan huomioon kaikki ikäluokat, ei vain opiskelijoita.
Kieliviikko-projekti koostui monenlaisista tehtävistä. Aloitimme viikon suunnittelun jo keväällä, ja ideointi jatkui elokuulle saakka, jolloin kokoonnuimme yhteen tekemään esivalmisteluja viikkoa varten. Järjestimme opiskelijoille suunnatut Kielimessut Mattilanniemen Agoralla, Kielipeli-illan Bar Hemingway´sissa, Kielitapahtuman Seppälän Citymarketilla, Kielibrunssin kahvila Muistossa ja viikon päätteeksi Kielitapahtuman Forumissa. Suunnittelutyön lisäksi tehtäviimme kuului mm. yhteistyökumppaneiden hankkiminen ja mainonnasta vastaaminen. Valmisteluja, mm. askartelua ja mainosten levittämistä tehtiin viime päiville saakka, jonka jälkeen jäljellä oli enää itse tapahtumissa toimiminen. Tämä sisälsi käytännössä ottaen ihmisten kanssa kommunikointia eri kieliä käyttäen ja niistä keskustellen.
Tapahtumien suunnittelussa oli tärkeää ottaa yhteyttä mahdollisiin sponsoreihin ja yhteistyökumppaneihin hyvissä ajoin, jotta aikataulut voitiin lyödä lukkoon ja varmistaa tapahtumat myös mainonnassa. Tämän opimme käytännön kautta, kun viime hetkillä yksi yhteistyökumppanimme vetäytyi tapahtumasta ja jouduimme etsimään uuden paikan yhdelle tapahtumalle. Tarkkuus on siis a ja o kaikessa, sekä aikatauluissa, ohjeissa, että suunnitelmissa.
Kaiken kaikkiaan pistimme merkille, että markkinointiin kannattaa panostaa mahdollisimman paljon. Sekä meidän Kieliviikon järjestäjinä että myös osallistuvien tahojen kannattaa mainostaa itseään ja tapahtumaa omilla kanavillaan. Tapahtumille oli tilausta, vaikka osallistujamäärät eivät kaikissa paikoissa yltäneetkään odotetulle tasolle. Kieliviikon alkajaistapahtumassa, “Kielenosoituksessa” keskustassa jouduimme valitettavasti kylmän sään armoille, minkä vuoksi emme tavoittaneet suurta määrää ihmisiä. Ihmisiä kohdatessa oli kuitenkin helpottavaa huomata, että monesti laatu korvasi määrän. Tapahtumamme Seppälän Citymarketissa ei kerännyt valtavaa kävijäryntäystä, mutta kohtasimme mahtavia persoonia, joiden kanssa kävimme mielenkiintoisia keskusteluja kieliin ja kielitaitoon liittyen. Voitaneen sanoa, että Kieliviikko oli täynnä hyvän mielen kohtaamisia.
Kieliviikko oli työelämäharjoitteluna mielenkiintoinen ja haastava. Tiimimme pääsi tekemään vähän kaikkea: suunnittelemaan, ottamaan yhteyttä yrityksiin, toteuttamaan mainoksia, aikatauluttamaan tapahtumia ja osallistumaan niihin ihan konkreettisesti. Sekä suunnittelu että läsnäolo vaativat paljon keskittymistä ja viikko oli siinä mielessä henkisesti raskasta, mutta myös antoisaa. Järjesteleminen oli hauskaa ja ideoita olisi riittänyt pidemmällekin tapahtumasarjalle. Olimme vastuussa suunnittelemistamme tapahtumista – jos jokin meni pieleen, oli meidän tehtävänämme hoitaa asia kuntoon. Hyvän ryhmähengen ansiosta pystyimme jakamaan tehtäviä keskenämme, mikä helpotti asioiden hoitamista. Vaikka jokainen hoiti asioita myös omalla tahollaan, oli meille mieluisinta kuitenkin työskennellä yhdessä, keskustella tulevasta ja reflektoida viikon päättyessä menneitä tapahtumia. Työelämäharjoitteluna Kielten päivä -projektikurssi toimii erinomaisesti, sillä siinä ei vain leikitä tapahtumajärjestäjää, vaan toteutetaan ideat ihan oikeasti. Ihmisten kohtaaminen on myös yksiä työelämän kulmakiviä. Kieliviikolla saimme sekä jakaa omia kokemuksiamme ohikulkijoiden kanssa, että oppia heiltä itse jotain uutta. Ehkä juuri nuo kohtaamiset olivat kieliviikon parasta antia.