Anu Muhosen väitös 5.12. ja vierailuluento 9.12.

FM Anu Muhosen suomen kielen väitöskirja ”Error error lataa patteri”: From language alternation to global multilingual repertoires in Finnish youth radio programs in Finland and Sweden tarkastetaan 5.12. klo 12 Jyväskylän yliopiston Vanhassa juhlasalissa S212. Vastaväittäjänä yliopistonlehtori, dosentti Päivi Juvonen (Tukholman yliopisto) ja kustoksena professori Maisa Martin (Jyväskylän yliopisto).

Tukholman yliopistossa työskentelevä Muhonen pitää myös yleisöluennon 9.12. klo 12.00 – 13.30 salissa F205 (Fennicum). Luennon otsikkona on Sydämen kieli: suomalaisuus ruotsinsuomalaisin silmin.

”Jollekulle on suotu mahdollisuus kasvaa kahdessa maassa. Voi olla kotonaan molemmissa, olla kaksimaalainen. Jos ne maat tuntee hyvin, ne voivat olla satumaita.” (Jarmo Lainio)

Ruotsissa asuu yli 600 000 suomalaistaustaista henkilöä. Arvioidaan, että heistä noin 500 000 ymmärtää ja 300 000 puhuu suomea. Suomi on yksi Ruotsin viidestä kansallisesta vähemmistökielestä. Ruotsinsuomalaiset ovat Ruotsin suurin kansallinen vähemmistöryhmä.

Luennon aiheena on suomalaisuus ruotsinsuomalaisesta näkökulmasta. Luennolla pohditaan muun muassa sitä, miten suomalaisuus näkyy ruotsinsuomalaisten nuorten ja koululaisten arjessa. Millä tavalla ruotsinsuomalaiset puhuvat suomalaisuudestaan? Millainen rooli suomen kielellä on? Luennolla tarkastellaan ruotsinsuomalaisuutta ja ulkosuomalaisuutta kaksikielisten ruotsinsuomalaisten koulujen arjessa, koululaisten ja nuorten elämänpiirissä sekä radiokeskusteluissa. Tutkimus sijoittuu sekä lingvistisen etnografian että diskurssin- ja keskustelututkimuksen kentälle.

Vierailuluennon järjestävät Soveltavan kielentutkimuksen keskus ja Kielikoulutuspolitiikan verkosto.

Vierailuluento liittyy Kielikoulutuspolitiikan verkoston Vähemmistöt-teemavuoteen, www.kieliverkosto.fi.