Konferenssiterveisiä Itävallasta

Kirjoittanut: Sabine Ylönen | Kuvat: Sabine Ylönen  | Editoinut: Emilia Rajala

Kansainvälinen saksan opettajien konferenssi (IDT, Internationale Tagung der Deutschlehrerinnen und Deutschlehrer) pidettiin 15–20. elokuuta Wienissä. Osallistujia oli vajaat 3000 ympäri maailmaa ja teemana oli *mit.sprache.teil.haben – osallisuus.kielen.avulla.

Uni.jpg
Wienin yliopiston päärakennus. Kuva Sabine Ylönen.

Osallistua sai myös etänä ja kokonaan etäilmoittautuneita oli reilut 200, mutta myös paikalla olleet saivat osallistua etäyhteydellä.

Osallistujat.jpg
Suuren osallistujamäärän vuoksi konferenssin avajaiset ja päättäjäiset lähetettiin videon välityksellä pääauditoriosta muihin saliin. Kuva Sabine Ylönen.

Koronan takia konferenssi oli siirtynyt vuodella ja nyt tuntui kivalta tavata ihmisiä taas livenä. Itse osallistuin kutsuttuna plenaristina, mitä tämän kokoisessa konferenssissa tarkoitti, että olin yksi kuudestatoistasta plenaariesitelmistä, joista piti valita perjantaina 19. elokuuta. Myös tiistaina ja torstaina oli 16 plenaaria, joista piti valita – eli yhteensä oli 48 plenaariesitelmää kolmena päivänä, josta sai kuunnella kolme. Kuitenkin suurin osa esitelmistä nauhoitettiin (mikäli puhujat antoivat luvan) ja konferenssiosallistujat sai katsoa niitä konferenssin Moodle-ympäristössä jälkeenpäinkin. Seitsemästä aihealueesta löytyi yhteensä 55 sektiota, lisäksi oli posteriesitykset, esiintymislavat, didaktiset työpajat ja nk. maailman kahvilat, joissa keskusteltiin erityisesti kielipoliittisista kysymyksistä.

Konferenssin avaus ja lopetus löytyy kaikille kiinnostuneille netistä:

Eindrücke von der IDT in Wien / Impressions from the IDT Vienna:
ERÖFFNUNG / OPENING https://www.youtube.com/watch?v=WM6lMxg1lDs
ABSCHLUSS / ENDING
https://www.youtube.com/watch?v=_zCy_uVC7ww

Suosittelen lämpimästi kuuntelemaan Hans-Jürgen Krummin esitelmän lopputapahtumasta, joka löytyy toisesta linkistä kohdassa 17:24 – 50:20. Aiheena oli Sprachengerechtigkeit – Kielellinen oikeudenmukaisuus. Ihan ensimmäisenä hän huomautti, että konferenssin teemaan täytyisi ehdottomasti lisätä n-kirjain: *mit.sprachen.teil.haben – eli Sprachen/kielet pitäisi olla monikossa. Hänen esitelmänsä olikin voimakas vetoomuspuheenvuoro monikielisyyden tunnistamiselle ja tunnustamiselle ilman kielellisiä hierarkioita, joita nyky-yhteiskunnissa harrastetaan valitettavasti vieläkin ja jotka täytyy ymmärtää jäänteinä kolonialismista ja nationalismista. Krumm, joka vietti konferenssin aikana 80-vuotissyntymäpäiväänsä, on yksi tärkeimmistä saksa vieraana ja toisena kielenä -tutkijoista. Hän myös tunsi Kari Sajavaaran henkilökohtaisesti.

Ohjelma oli kaiken kaikkiaan niin monipuolinen, että olisi liikaa kerrottavaa. Kiinnostuneita kehotan katsomaan nettisivuilta www.idt-2022.at > Programm.

Tanzen.jpg
IDT-Ausklang im Arkadenhof. Kuva Sabine Ylönen.

Konferenssin päätteeksi tanssittiin yliopiston sisäpihassa. Osallistujat kehuivat Sanna Marinia (ajankohtaisista keskusteluista johtuen), kun kuulivat, että tulen Suomesta :).

Sabine Ylönen