Mutku mutku

Monipuolinen kielitaito on haluttua ja arvostettua pääomaa. Mutta vaikka opiskelun aloittamiseen löytyisi monta hyvää syytä, yhtä lailla löytyy mutkuja: syitä, joiden takia se aina jää. Vastaperustettu mutkuntorjuntatyöryhmämme yrittää nyt selättää nämä tekosyyt.

Olisi kiva osata kieliä, mutta kun

…minulla ei ole kielipäätä
Ja höpsis. Jokainen voi oppia kieliä. Jos luet tätä, olet lapsena onnistuneesti pystynyt omaksumaan suomen kielen äidinkielenäsi – tai jopa aikuisena opiskellut sen vieraana kielenä. On totta, että jotkut ihmiset ovat kielellisesti lahjakkaampia kuin toiset, mutta voi olla myös totta, että he osaavat opiskella monipuolisemmin ja tehokkaammin tai ovat motivoituneempia. Kannattaa siis myös oppia oppimaan!

minulla ei ole aikaa
Aivan, aikaa tarvitaan. Kielitaito ei kehity yhdessä yössä. Mutta samoin kuin harrastat hyötyliikuntaa, voit harrastaa oheisopiskelua. Kieltä ei opi vain luokkahuoneessa tai oppikirjan ääressä. Lue sanomalehtesi saksaksi, katsele uutisesi netistä venäjäksi, kuuntele työ- tai koulumatkalla podcasteja tai äänikirjoja ruotsiksi, käy Facebookissa englanniksi, etsi leivontaohjeita ranskaksi…. Voilá! Et edes huomaa opiskelevasi, kun kielitaitosi karttuu.

minulla ei ole ketään kenen kanssa harjoittelisin
Mielikuvituksen puutetta. Tämän blogin kirjoittajien suosikkiniksit kertovat uutterista kieltenopiskelijoista, jotka harjoittelevat ruotsia lehmien kanssa navetassa, puhuvat akvaariokaloilleen ranskaa, käyvät henkeviä keskusteluja peilikuvansa kanssa italiaksi, näyttelevät television saippuasarjan henkilöiden mukana eläytyvästi englanniksi tai espanjaksi, puhuvat ystäviensä kanssa tiistaisin vain portugalia… Ja entäpä netti? Erilaiset foorumit, chatit ja puhelinyhteydet tarjoavat aivan uusia mahdollisuuksia kansainväliseen kanssakäymiseen.

kieltä ei kuule missään
Voi voi. Tässä kohdassa tapaamme kysyä: ”Onko kaukosäädin hukassa? Kirjastokortti hävinnyt? Radio rikki? Eikö pöydälläsi oikeasti ole tietokonetta?” Jos väite vielä 1980-luvulla saattoi olla etäisesti totta, nyt kielet ovat television, internetin ja äänikirjojen myötä kaikkien kuultavissa.

kieli, jota haluaisin oppia, on liian vaikea
Kielet ovat tosiaankin erilaisia. Englannin prepositiot voivat tuntua suomen sijojen jälkeen erikoisilta – tai päinvastoin. Latinalaisiin aakkosiin tottuneelle venäjän kyrilliset kirjaimet tai japanin hiraganat, katakanat ja kanjit saattavat aueta hankalasti. Mutta oikeastaan mikään kieli ei ole absoluuttisesti vaikea tai helppo. Ota haaste vastaan ja opiskele ylpeänä vaikeana pidettyä kieltä.

olen liian vanha
Kielipää ei kulu iän myötä. Uuden oppiminen voi olla hieman hitaampaa, ja muisti ei ehkä toimi ihan samalla tavalla kuin nuorena, mutta toisaalta seniorit päihittävät juniorit kokemuksellaan: he osaavat kytkeä asioita toisiinsa, ymmärtävät kielen ilmiöitä ja tuntevat myös ehkä paremmin oman oppimistyylinsä.

Anna siis potkut mutkuille ja ryhdy reippaasti opiskelemaan!

Avainsanoina kielen oppiminen, koulumaailma, monikielisyys