Työharjoittelijana Kielten laitoksella

Harjoittelija keittää kahvia, liimaa postimerkkejä kirjekuoriin ja erottelee roskapostit oikeista viesteistä. Paitsi Kielten laitoksella. Siellä harjoittelija tekee ihka oikeita töitä muun henkilökunnan rinnalla ja näkee työnsä tulokset konkreettisesti.

Aloitin Kielten laitoksen harjoittelijana toukokuussa 2014 aikoen olla hommissa kolme kuukautta kesällä. Vaikka jo toukokuun alussa iso osa opiskelijoista pakenee kampukselta,  opintojen päätyttyä ei kampus kuitenkaan ole autio edes kesällä. Lähestyvä syyslukukausi ja muut kiireet toivat uusia työtehtäviä sen verran mukavasti, että sain kesän lopulla tarjouksen jatkaa harjoittelijana vuoden loppuun saakka. Työkuukausia kertyi siis mukavat seitsemän!

Mitä sitten tein seitsemän kuukauden ajan? Vastaus on ärsyttävän lyhyt ja samalla pitkä: kaikkea. Koska Kielten laitos on todellakin elossa vuoden ympäri (tiede ei nuku!), oli erilaisia työtehtäviä tarjolla tasaisesti koko harjoittelujakson ajan, riippuen siitä, mikä oli juuri sillä hetkellä ajankohtaista. Toukokuussa työn alla olivat pääsykokeet, kesällä töitä tarjosi mm. sosiolingvistiikan kansainvälisten superstarojen konferenssi SS20, syksyllä autoin kääntämään laitoksen uusien verkkosivujen tekstejä englanniksi ja avustin laitoksen valmistautumista muuttoon Seminaarinmäeltä Mattilanniemeen.

Isompien tehtävien lomassa sain osallistua myös monenlaisiin tehtäviin, jotka vaihtelivat aina tutkimusavustajan töistä verkkosivujen päivitykseen, hakijan päivässä abien kysymyksiin vastaamiseen sekä tiedonhakuun. Jokainen päivä oli erilainen, mutta samalla turvallisen tuttu. Tekemisen riittävyydestä pidettiin hyvää huolta ja työyhteisö otti minut hyvin vastaan. Laitoksen harjoittelijaa ei suljettu siivouskomeroon katseilta piiloon hanttihommia suorittamaan, vaan avustin amanuensseja ja muita henkilöstön jäseniä töissä, joissa pystyin olemaan avuksi.

Oli palkitsevaa kokea olevansa hyödyllinen osa laitoksen henkilökuntaa ja saada käsiinsä työtehtäviä, joiden tekemisellä oli oikeasti tarkoitus. Harjoittelijana minulle myös selkeni, millaisia töitä tutkinnollani voisi tehdä, ja koin myös pienimuotoisen ilmestyksen huomatessani, että osaan jo vaikka mitä! Kieliasiantuntijaopinnot kehittävät hyvät taidot kielissä, viestinnässä, tiedonhaussa ja ongelmanratkaisussa. Kieliasiantuntijaopinnoilla voi siis hankkia sellaisia työskentelytaitoja, joita arvostetaan kaikkialla.

Harjoitteluni on nyt ohi ja se antoi enemmän kuin otti. Kuppiakaan kahvia en joutunut keittämään. Hyvä niin.

Avainsanoina työelämä, työharjoittelu