Kielikuvitus-testi

Onko Jyväskylä sinun kaupunkisi ja Jyväskylän yliopiston kielten laitos opiskelupaikkasi? Miten hyvin tunnet kaupungin ja yliopiston nähtävyyksiä ja historiaa tai kielitieteen perusteita? Kielikampus testaa jälleen, hieman kieli poskessa.

 • 1. Jyväskylään perustettiin vuonna 1863 maailman ensimmäinen suomenkielinen opettajaseminaari. Tarinan mukaan jokainen valmistunut opettaja vei kotipaikkakunnalleen puun taimen. Tänä päivänä se on Jyväskylän yliopiston nimikkopuu. Mikä se voisi olla?

  Jyväskylän yliopiston nimikkopuu on Oppio-omenapuu. Se sai nimensä Wolmar Styrbjörn Schildtin suomen kieleen kehittämästä sanasta oppio, joka tarkoitti yliopistoa. Oppio-sana ei jäänyt aktiivisen käyttöön, mutta sen sijaan Schildtin kehittämät sanat taide ja tiede vakiintuivat osaksi suomen kieltä.
 • 2. Jokaisella itseään kunnioittavalla yliopistolla on näyttävä sisääntulo. Jyväskylän Seminaarinmäellä se on veistos. Mikä sen nimi on?

  Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampukselle kuljetaan Pero Luostarisen bysantinsinisen Yliopistoportin alta.
 • 3. Vappuna Helsingissä opiskelijat lakittavat Havis Amanda -patsaan. Jyväskylässäkin vappuperinteisiin kuuluu Kirkkopuistossa patsastelevan naisen lakitus. Kuvassa patsas on ilman lakkia. Ketä patsas esittää?

  Jyväskylässä lakitetaan Minnan patsas. Minna Canth opiskeli ensimmäisessä opettajaseminaarissa ja aloitti sen jälkeen uransa yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kirjailijana Jyväskylässä asuessaan.
 • 4. Suurta osaa jyväskyläläisistä ihastuttanut ja muutamaa vihastuttanut iltasoitto on kajahtanut jo 35 kesän ajan toukokuusta syyskuun loppuun kello kahdeksan illalla. Kappaleena on Aulis Raitalan sävellys Laulu synnyinseudulle. Jouluaikaan, adventista loppiaiseen, soi Armas Maasalon Hiljaa, hiljaa joulun kellot kajahtaa. Mutta mistä ääni kuuluu?

  Jyväskylän iltasoitto kajahtaa Harjun vesitornista keskeltä kaupunkia. Samaisella Harjulla ajetaan elokuun alussa yksi Neste Oil Rallin erikoiskokeista.
 • 5. Jyväskylän yliopiston kampuksen kupeessa on uimahalli, joka rakennettiin vuonna 1955 liikunnanopettajaopiskelijoiden ja kaupunkilaisten käyttöön. 80-luvulla halliin rakennettiin Suomen ensimmäinen sisätiloihin sijoitettu vesiliukumäki. Mikä on hallin nimi?

  Jyväskylän vastaremontoitu uimahalli Aalto Alvari muistuttaa, kuka on tunnetuin Jyväskylän yliopiston rakennuksia suunnitelleista arkkitehdeistä.
 • 6. Jyväskylässä ei pääse eksymään, sillä meneepä minne suuntaan hyväänsä, lopulta on aina järvi vastassa. Kaupunki on neljän järven ympäröimä. Päijännettä pitkin voi purjehtia aina Lahteen saakka, Jyväsjärvellä voi talvella retkiluistella, ja Palokkajärvellä asustaa vuodesta toiseen joutsenia. Neljännessä järvessä uidaan, soudetaan ja melotaan, ja sieltä otetaan myös osaan kaupunkia juomavettä. Mikä on järven nimi?

  Neljäs järvi on Tuomiojärvi, joka julmasta nimestään huolimatta ei tiettävästi ole koskaan ollut oikeudenkäyntipaikka.
 • 7. Spotted dick kuulostaa ikävältä haukkumasanalta, mutta on Britanniassa suosittu vaniljakastikkeen kera tarjoiltava höyrytetty, kuivattuja hedelmiä sisältävä vanukas. Spotted viittaa kuivattujen hedelmien pilkuttamaan vanukkaaseen, ja dick on on ilmeisestikin lyhenne "puddick"- sanasta. Mutta mikä seuraavista ei ole englantilainen jälkiruokaherkku?

  Vaikka Ricey Rifle kuulostaakin ehkä houkuttelevalta, riisinen kivääri ei ole englantilainen jälkiruokaherkku vaan testinlaatijoiden mielikuvituksen tuote.
 • 8. Laskiaisena täytetään pullat mantelimassalla ja kermavaahdolla. Jos vietät laskiaista Ruotsissa, minkä seuraavista tilaat saadaksesi laskiaisherkkuja kera lämpimän maidon?

  Ruotsissa laskiaisherkuista pääsee osalliseksi tilaamalla semlan. Suomenruotsissa semla tarkoittaa sämpylää, mutta riikinruotsissa sämpylää nimitetään frallaksi.
 • 9. Yksi kielitieteen osa-alueista tutkii ääntämistä ja sitä, missä ja miten äänteet muodostuvat. Äänteitä ovat esimerkiksi klusiilit, frikatiivit, labiaalit ja glottaalit. Miten tehdään klusiili?

  Klusiileja ovat esimerkiksi /p/, /t/ ja /k/ äänteet. Niitä muodostettaessa ilmavirta pysäytetään hetkeksi ja vapautetaan sitten nopeasti.
 • 10. Klusiileja löytyy mm. englannin development-sanasta. Sanan ääntäminen tuottaa suomalaisille usein harmaita hiuksia. Mistä ongelmat voivat johtua?

  Yleinen suomalainen tapa on asettaa paino development -sanassa kolmannelle tavulle toisen tavun sijasta, jolloin koko sana menee vähän pieleen. Usein mukaan lipsahtaa myös ylimääräinen äänne ja /dɪ´velopmənt/ sijaan sanotaankin /dɪve´lᴐʊpmənt/.
 • 11. Jyväskylään ja suomen kieleen liitetään Wolmar Styrbjörn Schildt. Useiden suomenkielisten sanojen lisäksi hän kehitti myös venykekirjoitusjärjestelmän, jossa pitkiä vokaaleja ei merkitä kahdella, vaan yhdellä kirjaimella, jonka päällä on venykemerkki (tuuli - tûli). Venykekirjoitusjärjestelmä ei kuitenkaan koskaan yleistynyt vaikka sillä oli useita puoltavia tekijöitä. Mikä seuraavista ei kuitenkaan ole totta?

  Jos venykekirjoitus olisi tullut käyttöön, suomi olisi ollut ensimmäinen sitä käyttävä kieli. Nyt venykkeistä muistuttaa Venykekuja, joka löytyy Jyväskylästä Puistolan kaupunginosasta
 • 12. Jyväskylän yliopisto ja opettajaseminaari on luonut monia suomalaisia jouluperinteitä. Koulujen kuusijuhla levisi seminaarissa koulutettujen opettajien mukana kouluihin ympäri maan, ja useat joululaulut ja erityisesti niiden sanoitukset ovat seminaarilaisten käsialaa. Kielikampuksella joulua vietetään monella eri tavalla ja joulun viettoon liittyy useita tärkeitä hahmoja. Kuka on vuoden viimeinen joulunviettäjä?

  Kalenterivuoden ensimmäinen joulunviettäjä on pakkasukko, joka juhlii joulua uutena vuotena. Loppiaisena joulun sanoman tuovat Itämaan viisaat tietäjät. Suomen itsenäisyyspäivänä Saksassa joulusta muistuttaa Pyhä Nikolaus, ja viimeisenä joulunviettoon ehtii kotoinen joulupukkimme.
   Tyhjennä vastaukset